sobota 6. dubna 2013

Sladký, jako med

Moji milí, dnes budu opravdu sladká, jako med. Mám pro vás recept na výtečný medovník od mojí maminky. Je výborný a ocenění si zaslouží také za to, že není extra složitý, vlastně je to asi nejjednodušší medovník, co existuje, miluju ho, doufám, že vám bude také chutnat. Jen mám strach, že neumím psát recepty, nebojte se tedy na cokoli zeptat:).

Na těsto potřebujeme: 
250 gramů hery (másla), 3 vejce, 300 gramů cukru krupice, 4 lžíce medu, 400 gramů hladké mouky, 1 lžičku jedlé sody

Jak na to:
Heru rozpustíme (v kastrůlku na sporáku), přidáme rozšlehané vajíčka a poté i vše ostatní (sodu společně s moukou, pokud je med zcukernatělý, rozpustíme ho ve vodní lázni). Vařečkou dobře promícháme, opravdu dobře, alespoň 8 minut (nebo kratší dobu šlehačem - tady se fakt hodí). Hotové těsto má polotekutou konzistenci, rozdělíme jej na 2 plechy s pečícím papírem. Pečeme v troubě na 180 stupňů, 8-10 min. Po upečení každý piškot přeřízneme napůl - vzniknou nám 4 stejné díly, pozor, nepokládat na sebe, slepily by se. Odřežeme okraje.

Pokračujeme krémem, na který si nachystáme:
1 kondenzované mléko (buďto koupíme karamelové, nebo plechovku dvě hodiny povaříme), 1 máslo, 1 vanilkový puding, 4 deci mléka

A vytvoříme jej takto:
Puding uvaříme a necháme zchládnout. Změklé máslo vyšleháme šlehačem a postupně do něj přidáváme salko a puding, poté důkladně promícháme.

A jdeme do finále:

Nakonec krémem rovnoměrně natřeme ony 4 piškoty a přilepíme na sebe. Krémem potřeme i strany medovníku a na krém nalepíme nastrouhané odřezky z piškotů smíchané s ořechy. Medovík nejlíp chutná pár dnů odleželý, ale u nás doma málokdy přežije...

(Možná nechápavě koukáte na obrázek z Broučků od Jana Karafiáta, pak nastal nejvyšší čas vrátit se do dětských let a připomenout si scénu, kdy Brouček hádá, co dobrého pro něj maminka od Berušky má a jistě vás nepřekvapí, že to bylo sladké....no, sladké, jako med!)



Žádné komentáře:

Okomentovat